Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (06.11.-10.11.2017.) | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (06.11.-10.11.2017.)

Američki dolar je dostigao najvišu vrijednost u posljednjih osam mjeseci u odnosu na japansku valutu, reagujući na divergenciju monetarnih politika Federalnih rezervi i Banke Japana. Guverner Banke Japana, Haruhiko Kuroda, izjavio je u ponedjeljak da ova institucija nastavlja sa programom ultra lake monetarne politike.

Izvještaj o zaposlenosti van poljoprivrede u SAD pokazao je u petak manji rast zaposlenih lica u odnosu na prognoze. ali je zato stopa nezaposlenosti pala na najniži nivo u posljednjoj deceniji. Ove sedmice, učesnici na tržištu očekuju dalji napredak oko poreske reforme u SAD i epilog azijske turneje američkog predsjednika Donalda Trampa. Tražnja za američkom valutom ostaje podržana očekivanjima da će kamatna stopa u SAD, biti još jednom povećana u decembru mjesecu.

Na sastanku Banke Engleske, prošle sedmice, guverner Mark Karni nagovijestio je da bi u naredne tri godine kamatne stopa ove institucije, mogla biti povećana samo dva puta. Posle sastanka i obraćanja Karnija, britanska funta je oslabila, ali je uspjela da povrati dio gubitaka tokom trgovanja u ponedjeljak.

Valutnim parom EUR/USD, trgovalo se u uskom opsegu (1,16 – 1,165) prethodne sedmice, ali je evropska valuta tokom trgovanja u utorak nastavila da slabi ponajviše zbog nedavne odluke Evropske centralne banke da nastavi program kupovine dužničkih hartija od vrijednosti sve do septembra 2018. godine, a moguće je i nakon toga.

Američko tržište akcija je zabiležilo rekordne vrijednosti prošle sedmice, ponajviše zbog uspješnih poslovnih rezultata u trećem kvartalu. Takođe, najave velikih merdžera u tehnološkom sektoru dodatno su osnažili američke indekse.

Prošle sedmice, bitkoin je dostigao najvišu istorijsku vrijednost, nakon što je Čikaška robna berza objavila da planira da ponudi fjučers ugovor na ovu kriptovalutu krajem ove godine.

Prošle sedmice, cijena zlata se nije značajno mijenjala zbog rastućeg dolara.

Cijena sirove nafte je dostigla najviši nivo od jula 2015. godine. Smanjenje broja naftnih bušotina u SAD za osam jedinica koje je pokazao izvještaj Baker Hughes u petak kao i najava da će se sastanku, odnosno sporazumu o smanjenju proizvodnje između država-članica i nečlanica kartela OPEC u Beču pridružiti Uzbekistan, Turkmenistan, Nigerija i Irak, dodatno su ojačali cijenu ovog energenta.

Takođe, posljednje akcije princa prestolonaslednika Saudijske Arabije, kojim je učvrstio svoju vlast i započeo obračun protiv korupcije u svojoj zemlji, za sada ne utiču negativno na cijenu sirove nafte jer su procjene da se energetska politika ove zemlje neće mijenjati.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top