Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (04.12.-08.12.2017.) | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (04.12.-08.12.2017.)

Kurs valutnog para EUR/USD nije se bitno mijenjao tokom protekle sedmice. Britanska funta je ojačala prošle sedmice, ali je u ponedjeljak oslabila zbog vijesti da nisu uspjeli određeni aspekti pregovora između UK i EU. Međutim, britanska funta je našla nivo podrške pošto je premijerka Tereza Mej izjavila da će do kraja ove sedmice otići u Brisel radi postizanja sporazuma oko statusa i režima granice sa Irskom, kao trenutno glavnim spornim pitanjem. Takođe, u utorak je pokazatelj sentimenta u sektoru usluga u UK bio lošiji od očekivanja. Indeks je opao na nivo od 53,8 u odnosu na 55,6 koliko je iznosio u oktobru.

Rezervna banka Australije na sastanku u utorak, zadržala je kamatnu stopu na 1,50%.

Indeks američkog dolara se nije značajno mijenjao tokom prošle sedmice. Usvajanje poreske reforme u petak povećalo je tražnju sa američkom valutom. Republikanska stranka se nada da će konačna verzija zakona o poreskoj reformi biti poslata američkom predsjedniku na potpis prije Božića.

Finansijka berza u Tokiju je u utorak izjavila da namjerava da uvede fjučers na bitkoin. Takođe, čikaška berza za trgovinu opcijama, najavila je u ponedjeljak da će i ona izbaciti fjučers na bitkoin. Inače, ova kriptovaluta je dostigla rekordno visoku vrijednost u utorak, prešavši 11.500$.

Cijena zlata je oslabila nakon pomaka u implementiranju poreske reforme kao i smirivanja političke krize oko istrage oko ruske umiješanosti u predsjedničke izbore u SAD.

Cijena sirove nafte se nije značajno menjala prošle sedmice. Članice i nečlanice organizacije OPEC dogovorile su se prošle sedmice da produže sporazum o smanjenju proizvodnje ovog energenta do kraja 2018. godine. Takođe je najavljeno, da postoji mogućnost napuštanja sporazuma, ako cijena sirove nafte nekontrolisano počne da raste.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top