Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Američka valuta je oslabila u odnosu na glavne svjetske valute u ponedjeljak i utorak ponajviše zbog porasta geopolitičkog rizika koji je zasjenio optimizam i naraslo uvjerenje da će Federalne rezerve još jednom ove godine uvećati svoju kamatnu stopu. Geopolitički rizik je povećan nakon vijesti da Sjeverna Koreja priprema još jedno testiranje interkontinentalnog balističkog projektila.

Američko tržište akcija nastavlja da obara rekorde nošeno nadom da će poreska reforma ubrzo biti sprovedena, ali i odličnim makro-ekonomskim podacima. Sezona izvještavanja za treći kvartal je počela, a ove sedmice se očekuje da svoje finansijske rezultate objave Citigroup i Bank of America.

U Evropi, kriza u Kataloniji ostaje dominantna vijest pošto zagovornici nezavisnosti ove španske regije namjeravaju da jednostrano proglase nezavisnost. Pozitivni komentari Sabine Lautenšleger, njemačke članice Evropske centralne banke, u kombinaciji sa odličnim podacima o rastu industrijske proizvodnje u Njemačkoj i Italiji, podržali su rast eura.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Tereza Mej, izjavila je u ponedjeljak u parlamentu da će biti uspostavljen dvogodišnji tranzicioni period nakon izlaska UK iz EU. Premijerka je takođe izjavila da se ujedno radi na pripremama za slučaj da UK i EU ne postignu sporazum oko budućeg trgovinskog sporazuma. Ovo je pomoglo britanskoj funti da zaustavi „slobodan pad” koji traje već petnaest dana, zaključno sa prošlim petkom.

Cijena bitkoina je izrazito porasla prošle sedmice i dostigla najvišu vrijednost u posljednjih šest sedmica. Najava da Rusija razmatra zabranu građanima pristup specijalizovanim sajtovima za razmjenu kriptovaluta nije imala odjeka na ovo tržište. Cijena etereuma je protekle sedmice ostala gotovo neizmijenjena.

Generalni sekretar organizacije OPEC, Muhamed Barkindo, izjavio je u ponedjeljak da se vide jasni signali da tržište sirove nafte ispoljava znake vraćanja u ravnotežni nivo. On je takođe izjavio da su u toku konsultacije oko produženja dogovora o smanjenju i nakon marta 2018. godine, kao i da se radi na tome da nove više zemalja proizvođača ovog energenta pristupi dogovoru. Broj naftnih bušotina u SAD je opao za dvije jedinice i sada iznosi 748 bušotina, pokazao je izvještaj Baker Hughes u petak.

Cijena zlata je porasla tokom protekle sedmice. Povećanje tražnje za ovim plemenitim metalom dolazi iz Indije, ponajviše zbog predstojećih festivala i sezone darivanja ali i porasta uvoza iz Kine. Porast geopolitičkog rizika takođe je podigla cijenu zlata kao sigurne investicije.

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top