Nećemo plaćati tehničke gubitke EPCG | Ekonomist

Nećemo plaćati tehničke gubitke EPCG

Skupština je večeras usvojila izmjene i dopune Zakona o energetici čiji je sastavni dio amandman nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da građani ne plaćaju tehničke gubitke. Izmjene su podržali svi prisutni poslanici, njih 61.

Za amandman kojim se ukidaju tehnički gubici, prošle sedmice, glasala su ukupno 34 poslanika opozicije, dio iz Socijaldemokratske partije (SDP) i manjinskih stranaka, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) bila protiv.

Autor amandmana bila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), dok ga je Abazović uveo u skupštinsku proceduru. Glasanje o predloženom zakonu u cjelosti, nakon usvajanja tog amandmana, je odloženo.

Predstavnici Ministarstva ekonomije su saopštili da ne povlače iz skupštinske procedure predložene izmjene i dopune zakona, zato što su izmjene rađene u cilju usaglašavanja sa EU legislativom u toj oblasti, a tehnički gubici su praksa i u EU.

Oni su podsjetili da se njihove izmjene zakona odnose na djelatnost trgovine biogorivima, povećanje ovlašćenja i obima posla tržišnog inspektora u vezi sa kontrolom maloprodajnih cijena naftnih derivata i biogoriva i kontrolom kvaliteta naftnih derivata, biogoriva i tečnog naftnog gasa.

Građani su godinama plaćali gubitke u mrežama kroz cijene struje, gdje su bili i oni komercijalne prirode, odnosno krađa energije. Ustavni sud je u februaru 2011. proglasio neustavnim naplaćivanje gubitaka.

Nakon te odluke, Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je smanjila nivo gubitaka koji plaćaju potrošači. Sa računa su eliminisani komercijalni, a određeno je da se plaća devet odsto tehničkih gubitaka u distribuciji i tri odsto u prenosnoj mreži.

U Skupštini večeras nije dobila potrebnu većinu dopuna Krivičnog zakonika.

Izvor: RTCG
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top