Neće biti pregovora o paketu pomoći prije referenduma | Ekonomist

Neće biti pregovora o paketu pomoći prije referenduma

Njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da neće biti nikakvih pregovora o novom paketu za spas posrnule Grčke prije referenduma koji je zakazan za nedjelju.

Prema njenim riječima, kao što Grci imaju legitimno pravo da održe referendum, tako i druge članice eurozone imaju pravo da reaguju i izraze svoje mišljenje o tome. Kako je rekla, situacija jeste izazov, ali eurozona nije ugrožena i najveći teret nosi upravo grčki narod.

“Radi se o velikim stvarima. Svijet gleda u nas”, rekla je Merkelova i dodala da, bez obzira na sve, budućnost Evrope nije stavljena na kocku. Prema njenim riječima, ako Evropa zaboravi šta je ona i šta su njene vrijednosti, tada će i euro propasti, a time i Evropa. Merkelova je istakla, da su vrata za pregovore sa tom članicom EU ostala otvorena, iako Grčka nije ispunile svoje obaveze prema kreditorima iz programa spasavanja. Ona je poručila da je cilj stabilnost eurozone i da se kompromis po svaku cijenu ne isplati.

Premijer Grčke Aleksis Cipras poslao je pismo u Brisel u kome navodi da je spreman da prihvati veći dio novog predloga kreditora uz male izmjene. Međutim, njemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da nova ponuda grčkog premijera kreditorima nije donijela ništa novo i pozvao je Grke da objasne šta zapravo žele.
Šojble je saglasan sa Merkelovom da nema smisla govoriti o novim pregovorima do referenduma.

Mediji su danas prenijeli i da je procurio tajni dokument MMF koji pokazuje da bi Grčka uprkos svim mjerama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118% BDP do 2030. godine.

Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija kako se navodi, znaju da Grčka čak i da pristankom na sve zahtjeve kreditorske trojke neće riješila svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrot.

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top