Neće biti otpuštanja zbog neradne nedjelje u trgovinama | Ekonomist

Neće biti otpuštanja zbog neradne nedjelje u trgovinama

Odluka Vlade Crne Gore da usvoji Zakon o neradnoj nedjelji u trgovinama obradovala je oko 37.000 zaposlenih. Ipak, zaposleni u tom sektoru se pitaju da li će ova odluka usloviti otpuštanja. CdM je kontaktirao velike trgovačke lance kako bi provjerio kako se se neradna nedjelja odraziti prvenstveno na broj zaposlenih. U kompanijama Voli i Domaćoj trgovini tvrde da otpuštanja neće biti. Idea i Laković nijesu odgovorili na pitanja CdM-a.

U kompaniji Voli tvrde da ne treba posebno isticati koliko je za zaposlene važno pitanje neradne nedjelje i ono što je sigurno je da će uticati izuzetno povoljno. Kada je u pitanju profitabilnost, očekivano je da će doći do izvjesnog pada, ali benefit koji neradna nedjelja za radnike donosi je značajniji od ovih komercijalnih razloga.

– Kompanija Voli obezbjeđuje radnicima potreban broj slobodnih dana, ali imajući u vidu zahtjeve tržišta, navike naših kupaca, kao i oštru tržišnu utakmicu i konkurentnost, naši marketi su od samog osnivanja bili otvoreni nedjeljom. Podržavamo novi Zakon kojim će se proglasiti neradna nedjelja i sigurno je da će Voli marketi doslijedno i blagovremeno primjeniti Zakon, od kojeg očekujemo da na konkretan i nedvosmislen način uredi pravilo neradne nedelje i sankcioniše njegovo eventualno nepoštovanje – ističu u kompaniji Voli.

Zaposlenima šalju jasnu poruku-neće biti otpuštanja.

– Uvođenjem slobodne nedjelje organizacija koja se na nivou objekta sprovodi kako bi se radnicima obezbijedili slobodni dani će biti pojednostavljena – napominju oni.

Kada je riječ o tome da li će neki od marketa Voli biti izuzeti od Vladine odluke, u ovoj kopamiji kažu da su informisani da je u toku izrada i podzakonskog akta, pravilnika kojim će se utvrditi izuzeci od navedenog pravila.

– Od odluka Vlade zavisi kako će se i na koji način regulisati neradne nedjelje. Ono što je sigurno je da Zakon mora biti isti za sve, da ne smije biti izuzetaka, (pod tim podrazumjevamo i markete na specifičnim pozicijama kao npr tržni centri sl), kao i da je njegovo strogo poštovanje jedini način da se uspješno realizuje – jasni su u kompaniji Voli.

Da neće biti otpuštanja tvrde za CdM i u kompaniji Domaća trgovina u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti.

– Uslijed širenja prodajne mreže Aroma marketa, konstanto uvećavamo naš tim, tako da izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini neće uticati na smanjenje broja zaposlenih u našoj kompaniji – kažu oni.

Napominju da kroz sadašnju organizaciju rada u Domaćoj trgovini u potpunosti poštuju sve zakonske propise o pravima radnika što se odnosi i na obezbjeđivanje slobodnih dana u sedmici, tako da svi njihovi zaposleni već imaju zagarantovan jedan slobodan dan sedmično.

– Iz tog razloga ne očekujemo da će ove zakonske promjene značajno uticati na nivo produktivnosti kada je naša kompanija u pitanju. Vjerujemo da potrošači podržavaju ovaj koncept organizacije radnog vremena, tako da će i svoje potrebe za kupovinom prilagoditi novim okolnostima – napominju u lancu marketa Domaća trgovina.

Odgovor na ovo pitanje da li će neki od njihovih marketa biti izuzeti od neradne nedjelje, kako tvrde, zavisi od sadržaja Pravilnika o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta koji će biti izuzeti.

– Ovdje se otvara pitanje na koji način će se regulisati rad tržnih centara, naših objekata koji imaju dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme, te rad prodajnih objekata tokom ljetnje i zimske turističke sezone. Naš stav je da tokom turističke sezone trgovine treba da rade i nedjeljom radi upotpunjavanja turističke ponude jer je to i zahtjev i potreba trzišta – kazali su oni za CdM.

Ranije je iz Ministarstva ekonomije saopšteno da će uvođenjem neradne nedjelje poslodavci moći da povećaju produktivnost rada, kao i da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga. Ocijenili su da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već da će se poslovi moći ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imaće neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima.

______________________________________________________________________________

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top