Ne znamo mi za sankcije: Ford ide u Rusiju

Američka fabrika automobila “Ford“ postaće prva strana kompanija koja će početi proizvodnju svojih motora u Rusiji, u ruskoj Republici Tatarstan.

Kompanija “Ford Solers“, zajednička firma “Forda“ i ruske automobilske kompanije “Solers“, saopštila je da će u Tatarstanu pokrenuti fabriku za prozvodnju motora, vrijednu 275 miliona dolara.

“Planirani godišnji kapacitet fabrike u prvoj fazi biće 105.000 motora, sa mogućnošću daljeg rasta do 200.000 motora“, navodi se u saopštenju.

Ford Solers posjeduje tri proizvodna pogona u Rusiji, u Vsevolšku, u blizini Sankt Petersburga, i u tatarskim gradovima Naberežnije Čelnom i Jelabugi. Otvaranjem nove fabrike, “Ford“ će postati prva strana kompanija koja će proizvoditi svoje motore u Rusiji.

Kako se navodi u saopštenju, na proizvodnoj traci prvo će se naći benzinski 1,6 litarski sigma motori od 85, 105 i 125 konjskih snaga.

Planovi fabrike u skladu su i sa zakonom Evroazijske ekonomske unije (EEU), donijetim u maju prošle godine, koji propisuje da motorna vozila sklopljena i distribuirana na prostoru EEU bez dodatnih dažbina dostignu nivo proizvodnje od najmanje 30 odsto, sa povećanjem do 50 odsto do jula 2018. godine.

Fabrika će biti smještena u posebnoj ekonomskoj zoni u Tatarstanu, najvećoj industrijskoj zoni u Rusiji, koja je nastala 2006. godine, nakon donošenja zakona o uspostavljanju posebne ekonomske zone sa povoljnim uslovima za investiranje.

Ova specijalna industrijska zona pokriva 20 kvadratnih kilometara teritorije Tatarstana i ima dobro razvijen vazdušni, železnički i drumski saobraćaj. Od Kazanja, prestonice Tatarstana, zona je udaljena 210 kilometara.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top