Ne žele da vrate Rusiju u G7 | Ekonomist

Ne žele da vrate Rusiju u G7

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je uoči Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) u Kanadi da bi Rusija trebalo da bude pozvana da opet učestvuje na samitima vodećih zemalja svijeta.

Tramp je poručio da iako je “on sam najgora noćna mora za Rusiju, ali i da bi Rusija trebalo da prisustvuje ovom sastanku”.

Čelnici EU saglasili su se na samitu kako još nijesu ispunjeni uslovi i za primanje Rusije, a jedan od rijetkih lidera koji je podržao Trampovu ideju na Tviteru, bio je premijer Italije Đuzepe Konte.

Moskva je iz G7 isključena nakon aneksije Krima 2014. godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je rano govoriti da li će lideri G-7 izdati zajedničko saopštenje, navodeći da se još nije razgovaralo o trgovini i klimi.

Bijela kuća saopštila je da je Tramp u Kvebeku imao pozitivne sastanke s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Tramp i Trudo blizu su postizanja dogovora o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA u kojem su SAD, Kanada i Maksiko), kao i da su razgovarali o sporazumu između SAD i Kanade, dodaje se u saopštenju.

Pregovori o Nafti bezuspješno traju mjesecima, a Tramp je nedavno želio da odvojeno razgovara s Meksikom i Kanadom o posebnim trgovinskim sporazumima sa SAD, što su mnogi kritičari nazvali “taktikom podjele”.

Kako se navodi u saopštenju, Tramp i Makron razgovarali su o trgovini, iranskom nuklearnom sporazumu i predstojećem samitu SAD i Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik će prije završetka samita u nedjelju, otići u Singapur na dugo očekivani susret 12. juna sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

G7 čine SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada. Samitu prisustvuje i EU.

Tokom Trampove administracije, SAD su napustile svoju tradicionalnu ulogu u G7. Trampovi prethodnici su se zalagali za slobodniju globalnu trgovinu i zagovarali trgovinski sistem koji je zahtijevao od zemalja da poštuju pravila Svjetske trgovinske organizacije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top