Ne pravite ove greške kad pregovarate o plati | Ekonomist

Ne pravite ove greške kad pregovarate o plati

Prilikom razgovora sa potencijalnim poslodavcem i pregovora oko različitih uslova, često se zanemaruju pregovori oko visine plate.

Ukoliko poslodavac želi da baš vi budete dio njihove kompanije, a izuzetno ste motivisani da tamo radite, pregovori oko visine plate mogu biti “vin-vin” situacija za obije strane.

Ovo su 4 najčešće greške koje treba izbjeći prilikom pregovora o visini plate:

1. Mala lista zahtjeva

Nije uvijek stvar u novcu. Potrebno je definisati i dane koji ulaze u godišnji odmor, plaća li firma svojim zaposlenima medicinski pregled, bonuse na platu ili uslove za eventualno unaprjeđenje.

2. Snaga volje

Probajte da dogovorite sastanak u popodnevnim satima odnosno nakon radnog vremena jer je tada čovjekova volja već na zalihama i osoba je podložnija uvjeravanju. Drugim riječima, lakše ćete istjerati svoje kada je poslodavac umoran.

3. Praviti se pametan

Osoba koja dođe na razgovor sa stavom kako je najpametnija i upućenija čak i od svog sagovornika koji poznaje kompaniju uzduž i poprijeko, po pravilu neće dobro proći.

4. Ne recite “da” prebrzo

Ako je to ikako moguće radije recite “Razmisliću” nego da odmah kažete “Da”. Procijenite situaciju i ako je ona za vas povoljna, te riječi bi mogle da vas stave u još bolju pregovaračku poziciju.


 

Izvor: Srbija danas

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top