Ne pokrećite startap samo da biste pokrenuli startap

Startap nije mala verzija velike kompanije, jer se zapravo tek pronalazi i pokušava da odredi ono što uspješne kompanije uglavnom dobro znaju i imaju validirano – šta je proizvod, ko su korisnici i kako zaraditi novac.

Shodno tome, rad u startapu i velikoj kompaniji je potpuno drugačiji.

normal vs startup

Za rad na startapu važno je znati negativne statistike i činjenicu da većina startapa fejluje. Čak i više od polovine onih koji prime investicije i dalje ne uspijevaju. Treba biti svjestan i svih drugih stvari koje ne čine startap život lijepim i zabavnim – nepostojanje radnog vremena, odnosi sa korisnicima, i činjenica da je put uspjeha pun uspona i padova, a ljudska priroda više vrijednosti pridaje negativnim vrijednostima, pa su zbog toga osnivači uglavnom nezadovoljni i nesrećni.

Ali, za sve one koji znajući sve ovo i dalje žele da promijene svijet oko sebe i upuste se na startap pustolovinu, Vitalij Golomb, poslovni anđeo i jedan od govornika na FundraiseIT konferencijI održao je u Moskvi zanimljivo predavanje za preduzetnike – naglašavajući loše rezultate koje većina startapa pravi, ali i načine na koje mnoge izazove mogu da ublaže i  pomogao da pronađu način kako da povećaju svoje šanse.

Prvo i osnovno – pronađite problem bez čijeg rešenja ne možete da živite. Bavite se problemom i kroz brze iteracije mijenjajte svoje tehnološko rješenje dok ne pogodite metu.

Ukoliko nemate konkurenciju u smislu nekoga ko isto rješava taj problem, onda on verovatno ne postoji, a samim tim ni vaše tržište.

problem

A onima koji rješavaju realni problem Vitalij poručuje da se ne bave kodiranjem, već da razgovaraju sa svojim korisnicima. Važno je i biti objektivan sa svojim rješenjem i pozicijom u odnosu na konkurenciju.

Ukoliko je konkurencija teška za upotrebu, skupa, loša, kako je vaše rješenje bolje od toga?

Govorio je i o važnosti biznis modela – simetričnost plaćanja, mogućnost skaliranja, ali i važnosti praćenja metrika i izgradnje pravog tima.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top