"Ne damo porodično srebro za siću" | Ekonomist

“Ne damo porodično srebro za siću”

Pariz — Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da ne bi “bilo pametno” nastaviti rasprodaju “porodičnog blaga” zemlje.

On je, međutim, isključio mogućnost poništavanja već završenih privatizacija.

“U sred deflacione krize nije mnogo pametno prodavati porodično blago za ‘siću'… Mudrije je razvijati državna dobra da bi se povećala njihova vrijednost i, korišćenjem inteligentnih sredstava finansiranja, ojačala naša privreda”, rekao je Varufakis u intervjuu za francuski list Mond, objavljenom danas.

On je međutim rekao da “ne bi bilo mudro poništiti već završene privatizacije”.

Nova grčka vlada na čelu s Aleksisom Ciprasom najavila je prošle nedjelje da želi da “zaustavi” proces privatizacije luke u Pireju, najveće u zemlji, kao i većinu prodaje javnih dobara i preduzeća što od Grčke traže povjerioci.

Kineska grupa Kosko (Cosco) već je zakupila i modernizovala dva terminala u luci u Pireju, kod Atine, i očekivalo se da će ona kupiti 67 odsto državnog udjela u preduzeću koje upravlja čitavom lukom. Proces privatizacije otpočela je prethodna koaliciona vlada Andonisa Samarasa.

Varufakis je u intervjuu za Mond rekao da je investicija kompanije Kosko “vrlo pozitivna za Grčku”.

Rekao je da smatra da “strane investicije, posebno kineske”, predstavljaju “veliki izvor nade za poboljšanje naših struktura i jačanje naše konkurentnosti”.

Izvor: Beta

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top