Naučna zajednica izopštava ruske naučnike

Ruski naučnici kažu da strane kompanije odbijaju da im prodaju opremu za istraživanje.

Kao razlog, prenosi agencija Asošiejtid pres, navode sankcije Zapada Rusiji zbog angažovanja u Ukrajini i prelivanje neprijateljstva u naučnu zajednicu.

Od prošle godine, kada je Rusija anektirala Krim, skoro je nemoguće naučnicima iz Rusije da kupe išta iz SAD ili Japana što ima dvostruku namjenu, rekao je fizičar Aleksandar Šilov koji radi u Institutu za lasersku fiziku u Akademgorodoku, naučnom centru u Novosibirsku.

“Zbog sankcija” ili “zbog sukoba u Ukrajini” su najćešća objašnjenja koja je Šilov čuo za odbijanje porudžbina iz Rusije. “Kada prodaju komad stakla, kako znaju da li ćemo ih koristi za vojni laser ili za medicinski”, rekao je on.

Sankcije SAD i EU su smišljene da spriječe isporuke ruskom odbrambenom sektoru, a EU je 2014. posebno naznačila da “ne bi trebalo da utiču na izvoz robe ili tehnologije dvostruke namjene” za “nevojnu upotrebu”.

Ruski naučnici, međutim, kažu da su mnoge kompanije uplašene mogućim kaznama zbog kršenja sankcija, Rusima potpuno zatvorile vrata. Jedan američki naučnik koji radi s ruskim univerzitetima potvrdio je da njegove kolege iz Rusije imaju problema sa zapadnim kompanijama.

Dodatna teškoća je što je oprema iz inostranstva manje dostupna ruskim naučnicima zbog depresijacije ruske rublje koja je izgubila polovinu svoje vrijednosti od aneksije Krima.

Vlada u Moskvi je ove godine kao stranog agenta označila fondaciju Dinastija, najveći izvor privatnog finansiranja nauke u Rusiji. Ministarstvo finansija proglasilo je Dinastiju stranim agentom zbog toga što je njeno rusko predstavništvo finansirano s računa banaka u inostranstvu, posle čega je ta fondacija odlučila da se raspusti. “Ako je Dinastija prozvana stranim agentom, onda su svi koji su imali kontakt s Dinastijom saučesnici stranog agenta. Sada smo svi špijuni”, rekao je Šilov.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top