NATO ulaže tri milijarde eura u satelitsku i sajber odbranu | Ekonomist

NATO ulaže tri milijarde eura u satelitsku i sajber odbranu

Sjevernoatlantski savez namjerava da uloži tri milijarde eura u unapređenje satelitske i kompjuterske tehnologije u narednim trima godinama, čime će nastojati  da se prilagodi novim prijetnjama, najavili su NATO zvaničnici.

U cilju smanjenja opasnosti od hakera i drugih prijetnji, uključujući iranske rakete, ove investicije pokazuju da NATO priznaje da se sukobi sada podjednako vode na računarskim mrežama, kao i u vazduhu, na kopnu i na moru.

Viši zvaničnik u NATO Agenciji za komunikacije i informacije rekao je da plan uključuje investiciju vrijednu 1,7 milijardi eura u satelitsku komunikaciju radi bolje podrške vojnicima i brodovima, kao i za poboljšanje dronova ili bespilotnih letilica.

Nije poznato da li će NATO članice finansirati instalaciju novog ili će se raditi na poboljšanju i unapređenju postojećih američkih i savezničkih satelita.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top