Natenjahu ostaje premijer, izbjegnuto rušenje Vlade | Ekonomist

Natenjahu ostaje premijer, izbjegnuto rušenje Vlade

Izraelski premijer Benjamin Natenjahu uspio je da otkloni prijetnju koja je mogla da sruši vladajuću koaliciju i izazove nove izbore.

Kako prenosi AP, on je uspio da ubijedi ministra obrazovanja Naftalija Beneta, lidera ultranacionalističke partije Dom, da odustane od rušenja koalicije, što će omogućiti opstanak vlade, koja ima tanku većinu, a premijeru još nekoliko mjeseci na vlasti. Agencija ocjenjuje da, iako Netanjahu može da proglasi pobjedu, kao pravi pobjednik iz ove krize izlazi palestinski Hamas, islamistički pokret koji kontroliše pojas Gaze.

Prošle nedjelje, Hamas je doveo do toga da na vidjelo izađu velike podjele u Izraelu oko politike u odnosu prema Gazi koje u svakom trenutku mogu da dovedu do raspada vladajuće koalicije i pada vlade. Od prošlog marta Hamas predvodi masovne demonstracije duž granice Gaze sa Izraelom, zahtijevajući ukidanje višegodišnje blokade koju su toj palestinskoj teritoriji uveli Izrael i Egipat. U sukobima poginulo je 170 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Posljednjih nedjelja posrednici UN i Egipta uspjeli su da ostvare napredak ka uspostavljanju nezvaničnog primirja, što bi dovelo do ublažavanja blokade u zamjenu za smirivanje demonstracija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top