Nastavljeni štrajkovi Lufthanse

Patnje putnika njemačkog avioprevoznika Lufthanse nastavili su se, jer piloti štrajkuju od srijede, javljaju agencije.

U srijedu su prekinuti kraći i srednji letovi, a juče su otkazna i putovanja onih koji su naumili da idu preko okeana. Lufthansa je objavila kako je otkazala 84 od 153 daleka leta, ali su svi teretni avioni polijetali.

Piloti štrajkuju zbog spora o povlasticama koje su vezane za ranije penzionisanje, a očekuje se još otkazivanja letova. Mnogi putnici su nezadovoljni, ali kažu i da imaju razumijevanja za pilote. „Mislim da su oni pod velikim stresom i pravedno je da idu u raniju penziju“, kaže putnica Ermelinde Nikolai na minhenskom aerodromu.

U srijedu je otkazano 750 letova.

Smanjenje troškova

Riječ je o 12. štrajku pilota iz sindikata Vereinigung Cockpit (VC) koji brane pravo na raniju penziju.

Lufthansa želi da smanji troškove i da poveća broj jeftinih letova čime bi postala konkurencija jeftinim prevoznicima poput Ryanaira i EasyJeta u Evropi i Emiratesa u Persijskom zalivu.

Iz VC-a naglašavaju kako ne žele da onemoguće strateške odluke kompanije, nego samo da ustanove ugovorne obaveze u odnosu na pilote.

„Želja za konkurentnošću ne smije voditi u rasprodaju vrijednosti koje su Lufthansu učinile jednim od najboljih avioprevoznika“, kaže se u saopšenju portparola VC-a Joerga Handwerga.

 

 

Izvor: Agencije

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top