Nastavljen trend pada cijena nafte | Ekonomist

Nastavljen trend pada cijena nafte

Očekivanja učesnika na globalnom tržištu da se proizvodnja nafte smanjuje ponovo su na početku sedmice oborila cijenu ovog energenta, pa se na Londonskoj berzi barelom u ponedjeljak trgovalo po 10 centi nižoj cijeni od 55,35 dolara, dok je barel američke „lake“ WTI nafte koštao 52,27 dolara, takođe 10 centi niže.

Ulagači su oprezni nakon najave Organizacije zemalja izvoznica nafte – OPEC da će od 1. januara smanjiti proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno na 32,5 miliona barela dnevno, u pokušaju rješavanja problema globalne prezasićenosti, koja cijene drži pod pritiskom duže od dvije godine. Ovom sporazumu su se pridružile i neke izvoznice nafte izvan OPEC-a, prije svega Rusija.

Nivo globalne proizvodnje nafte i dalje je visok, dok su se zalihe približile rekordnom nivou u mnogim područjima, zbog čega ulagači sumnjaju da će rezovi OPEC-a i njegovih partnera biti dovoljni da podrže cijene.

Nivo proizvodnje u Rusiji premašivao je od 1. do 15. januara u prosjeku 11,1 miliona barela dnevno, što predstavlja smanjenje za svega 100.000 barela dnevno u odnosu na dcembar. Rusija se obvezala da će njeni rezovi u prvoj polovini godine iznositi 300.000 barela na dan.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top