Nastavlja se sunovrat funte | Ekonomist

Nastavlja se sunovrat funte

Britanska funta je danas u azijskom trgovanju pala za deset centi, odnosno za više od šest odsto prema dolaru za samo nekoliko minuta, spustivši se na novi 31-godišnji minimum, što je pojačalo zabrinutost u pogledu ranjivosti britanske valute, izvještava agencija Frans pres.

Funta se nešto kasnije oporavila od oštrog pada, prilikom kog je dotakla dno na koti od 1,1491 dolar, prenosi agencija Rojters.

Taj pad je, prema riječima trgovaca, bio posljedica automatske algoritamske kompjuterske trgovine koja sada dominira na globalnim berzama.

Britanska valuta je i dalje za 1,4 odsto niža na dnevnom nivou, i njena vrijednost je ispod 1,25 dolara, prvi put od 1985. godine.

Snažan pad funte je izazvao i reakciju centralne banke Engleske (BoE), koja je saopštila da razmatra razloge najnovijeg sunovrata domaće valute.

Razmatramo ono što se dogodilo“, izjavio je portparol centralne banke, nakon što je funta pala na novi 31-godišnji minimum prema dolaru.

Funta je, takođe, oslabila prema euru na 94,15 penija, što je njen najniži nivo za šest i po godina.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top