Naselje pored Moskve bez struje zbog bitkoina

Stanovnici stambenog naselja izvan Moskve tri puta nedjeljno iznose pokretnu kuhinju i kuhaju ručak ispred svojih domova. Nisu ih namamili neočekivani majski toplotni valovi, već četverosatni prekid struje koji počinje u podne, piše redakcija Radija Slobodne Evrope (RSE) na engleskom jeziku.

Frižideri se odmrzavaju, hrana se kvari, liftovi zaustavljaju, a topla voda se hladi.

– Skupimo po 50 ili 100 rubalja da bismo nahranili djecu kad se vrate iz škole – rekao je Iraklij Pačulija, jedan od stanara, za Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi RSE u saradnji sa Glasom Amerike, dok je u dvorištu kuvao heljdu.

Lokalni energetski operater Mosenergosbit kaže da su stanovnici stambenog naselja Edelvajs Komfort (Edelweiss Comfort) u Balašihi nagomilali dug od preko 35 miliona rubalja (428.000 eura).

Ali istina može biti složenija.

U novembru 2018. godine, u nizu garaža ispod prilaznog puta koji se proteže uz pet stambenih blokova, stanovnici su otkrili ogromnu farmu bitkoina. Redovi kompjutera su brujili i trošili struju dok su rješavali kriptografske zagonetke da bi generisali unosnu digitalnu valutu.

Kada su stanovnici policiji dali foto dokaze o rudarskoj operaciji, policija je izvršila raciju u prostorijama, što je emitovano na ruskoj državnoj televiziji.

Federalni kanali okrivili suKonstantina Zolotukina, biznismena čija je građevinska kompanija izgradila Edelvajs Komfort i koji se kasnije proglasio čelnikom udruženja vlasnika stanova.

Sredinom 2000-tih, Zolotukin je nakon slave doživio strmoglav pad. Godinu nakon što je proglašen osobom godine na ceremoniji dodjele nagrada u Kremlju za dostignuća u biznisu, njegovo ime se našlo na potjerničkoj listi Ministarstava unutrašnjih poslova kao dio istrage o prevarama visokog profila.

Zolotukin je te optužbe predstavio kao dio kampanje njegovih konkurenata u moskovskoj unosnoj građevinskoj industriji, te je nastavio sa poslovanjem. U intervjuu za list Komersant u martu 2019. godine, hvalio se vlasništvom nad 40 odvojenih kompanija. On je za nagomilane dugove Edelvajs Komforta okrivio njene stanovnike.

– Oni ne žele da plaćaju komunalne usluge – rekao je Zolotukin.

I za sada se čini da ga spor oko duga Edelvajs Komforta nije dotakao. Tek 21. maja, više od šest mjeseci nakon što je emitovan video snimak racije širom zemlje, vlasti su objavile da vode istragu u vezi s neizmirenim obavezama za korištenje imovine.

U međuvremenu, stanovnici kažu da su računi vezani za udruženje vlasnika kuća zamrznuti. Prema riječima Antona Žuravkina, novac koji plaćaju za komunalne usluge umjesto toga se koristi za izmirenje duga koju je energetski snabdjevač dobio na sudu. Nikada ne stiže do kompanija koje bi trebalo da snabdijevaju naselje vodom i organizuju odlaganje smeća, tako da dug samo raste.

– Mi plaćamo za svijetlo, za vodu, za održavanje liftova. Ali ne možemo koristiti ništa od toga – kaže jedan od stanovnika.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top