Narušeni odnosi Hrvatske i Slovenije

Hrvatska predjsednica, Kolinda Grabar-Kitarović, stala je iza izjava premijera Andreja Plenkovića, čiji je nastup u Ujedinjenim nacijama, u kome je govorio o arbitraži sa Slovenijom, doveo do otkazivanja posjete slovenačkog premijera Zagrebu.

Govoreći o pogoršanju odnosa Zagreba i Ljubljane, u kontekstu arbitraže o graničnom sporu, ona je kazala da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje, kao i da “to jedno pitanje ne treba stavljati u središte naših odnosa”, prenosi Hina. Prema njenim riječima, oko arbitraže u Hrvatskoj postoji “nacionalni konsenzus” i ona je “nepovratno kompromitovana”, a za hrvatski politički vrh “ona ne postoji”.

“Slažem se s onim što je premijer Plenković u svom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija naglasio, jer legalizuje li se protivpravno postupanje kroz postupak arbitraže, to daje dobar povod bilo kome drugome da se ponaša na isti način, da se instrumenti međunarodnog prava, koji se koriste za uspostavljanje međusobnog poverenja, iskoriste za ostvarivanje vlastitih interesa”, rekla je Grabar Kitarović.

Slovenački premijer, Miro Cerar, otkazao je posjetu Zagrebu i novinarima u Njujorku rekao da se Plenković svojim komentarima o arbitražnom procesu sa Slovenijom na generalnoj skupštini UN “povukao iz tog procesa”.


Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top