Napravite profitabilan biznis (ne samo još jedan posao)

Napravite profitabilan biznis (ne samo još jedan posao)

Kreiranje uspješnog biznisa je izazov; kreiranje onog koji vam kao vlasniku daje slobodu je čak zastrašujući zadatak.

Mnogi preduzetnici ulože svu svoju energiju i resurse u svoj biznis, što minimizira (ili sasvim eliminiše) slobodno vrijeme i dokolicu koju su nekad uživali. Iako mnogi vlasnici malog biznisa razumiju i prihvate žrtvu koju njihove kompanije od njih zahtijevaju, ipak rizikuju da iskliznu u mentalni sklop da treba da rade za svoj biznis, umjesto da ga kreiraju. Ovakva postavka kreira biznis koji se u potpunosti uzda u vlasnika, ograničavajući tako preduzetnika od uživanja u profitu i postignućima svoje uspješne avanture.

Razumijevanje razlika između ova dva mentalna sklopa (i aktivno skretanje ka perspektivi “kreatora”) omogućiće vam da izgradite biznis i uživate u životnom stilu koji će vam dati više slobode kao biznis vlasniku.

Da li vi radite za svoj biznis ili ga kreirate?

Da biste odradili kritično preusmjerenje, neophodno je da naučite razliku između perspektiva radnika i kreatora. Preduzetnici koji sebe vide kao radnika brinu o dnevnim logistikama svog posla (na primjer, vođenje prodaje i zadovoljavanje potreba kupaca).

Kreatori su u stanju da “zumiraju” i vide širu sliku; gdje je krajnji cilj dan kada mogu da iskorače iz svog biznisa bez ometanja profitabilnosti i progresa. Vlasnici koji su kreatori shvataju da su oni samo privremeni radnici a doživotni kreatori.

Jednom kada preduzetnik izgradi “samo-dovoljan” biznis, biznis samo po sebi postaje usredsređena na vlasnika i on može odabrati da nastavi skaliranje kompanije, i vlada njom pasivno, ili može razviti exit strategiju.

Samo-dovoljan biznis se ne manifestuje preko noći. jednom kada se vlasnik malog biznisa identifikuje kao kreator, on ili ona moraju imati članove tima koji dijele isti mentalitet. Nezavisno od toga koliko su male ili velike njihove uloge unutar kompanije, važno je za članove tima da prepoznaju nove ciljeve biznisa i usmjere svoje napore ka njima.

Ako jedino vi, kao vlasnik, imate svijest kreatora, progres stagnira. Ako svi učesnici dijele istu šemu, oni su u stanju da izgrade strukturu biznisa efikasno i kohezivno.

Vaš biznis mora da kreira vrijednost ili nećete imati kupaca; mora biti profitabilan ili neće biti održiv. Ali takođe mora biti skalabilan ili će uvijek zavisiti od vas, vlasnika. Da, možete praviti mnogo novca aktivno vodeći svoj biznis, ali zašto ne biste pravili novac i imali slobodu?

Iako nije lako napraviti takav biznis koji ne zavisi isključivo od vas, ali prava mentalna postavka će vas odvesti direktno na stazu uspjeha i kreirati preduzeće koje konstantno kreira i isporučuje profitabilnu vrijednost – nezavisno od toga da li ili ne vi vodite šou.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top