Napadi u Parizu udar na ekonomiju Francuske | Ekonomist

Napadi u Parizu udar na ekonomiju Francuske

Napadi na glavni grad, u kojima je u petak ubijeno 129 ljudi, negativno će uticati na francusku ekonomiju.

Napadi u Parizu, u kojima je u petak ubijeno 129 ljudi, negativno će uticati na francusku ekonomiju. Doći će do povećanja izdvajanja za vojsku i policiju, a očekuje se i pad prihoda od turizma.

Francuska je, s više od 80 miliona posjetilaca godišnje, najposjećenija turistička destinacija na svijetu. Udio turizma u bruto domaćem proizvodu je značajnih sedam posto. Strah od otkazivanja turističkih aranžmana doveo je do osjetnog pada vrijednosti dionica nacionalnog avioprevoznika, ali i velikih hotelskih lanaca. Dionice Air France su tako trgovanje u utorak završile u minusu više od 5,5 posto.

“Osjećamo pojačanu zabrinutost. S obzirom na to da je Pariz vrlo popularna turistička destinacija, primamo brojne telefonske pozive i upite. Mislimo da će negativan uticaj na turistički sektor, ali i na putna osiguranja biti prilično jak”, rekla je Megan Singh, zaposlenica na portalu squaremouth.com.

I osiguravajuće kuće željeće se zaštiti od potencijalnih rizika. Moglo bi poskupjeti putno osiguranje, ali i premije polisa osiguranja za koncertne dvorane i organizatore raznih događanja na kojima se očekuje veliki broj ljudi.

Pojačana sigurnost

Pitanjem sigurnosti baviće se dodatnih 10.000 policajaca i pripadnika žandarmerije, koje Francuska planira zaposliti. Kroz rebalans državnog budžeta osigurat će se dodatan novac za cjelokupni sigurnosni aparat. Stroga briselska pravila od tri posto limita deficita biće prekršena.

“Sigurno ćemo probiti dogovoreni limit, jer dodatna izdvajanja za policiju neće ići na teret drugih budžetskih stavki. To je činjenica i Evropa to mora razumjeti. Vrijeme je da Evropska unija i Evropska komisija shvate kako ovo nije samo francuska bitka, već cijele Evrope”, poručio je francuski premijer Manuel Valls.

Na reakciju nije trebalo dugo čekati

“Propisi o stabilnosti pakta ne sprečavaju zemlje članice da brane vlastite prioritete. Razumijemo da je pitanje sigurnosti prioritet”, rekao je Pierre Moskovici, evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja.

Moskovici, bivši francuski ministar finansija, dodaje kako budžetski propisi nisu ni rigorozni, ni glupi, već se mogu uhvatiti u koštac sa situacijom. A finansijskoj situaciji treba dodati i povećane troškove sada već očito pojačanog francuskog vojnog angažmana protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top