Nakon dvije godine krize Kipar liberalizovao banke

Nakon dvije godine krize Kipar liberalizovao banke

Kipar je u ponedjeljak ukinuo posljednja ograničenja kretanja kapitala čime su finansije u potpunosti normalizovane posle dvije godine od izbijanja krize, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ograničavanje kapitalnih tokova, prvo u Evropskoj uniji, uvedeno je marta 2013. godine da bi se spriječili pojedinci i preduzeća da zbog krize svoje uloge iznesu iz najvećih banaka na ostrvu koje su upale u velike teškoće kao povjerioci prezadužene grčke države.

U početku drakonske mjere kontrole postepeno su popuštale.

U ponedjeljak Vlada je ukinula preostala ograničenja, i to ograničenja koja nameće na prebacivanje sredstava ulagača-pojedinaca u inostranstvo.

Do tada pojedincima nije bilo dozvoljeno da mjesečno prenesu više od 20.000 eura u inostranstvo, a putnici su, pri odlasku sa Kipra, mogli da odnesu najviše 10.000 evra u gotovini.

Povećanje povjerenja međunarodnog tržišta u kiparski finansijski sistem je omogućilo i najnoviju mjeru liberalizacije.

Šefovi kiparskih preduzeća su pozdravili saopštenje, nazivajući uklanjanje ograničenja tokova kapitala “veoma važnim” napretkom. Ova odluka koja omogućava “povratak bankarskog sistema u normalu, pomoći će privlačenje stranih investicija”, dodali su oni.

“Uklanjanje preostalih ograničenja označava završetak obnove povjerenja u naš bankarski sistem”, naglasio je predsjednik Kipra Nikos Anastasijadis u petak. “To potvrđuje pozitivnu perspektivu za investicije, jača sposobnost banaka da povećaju kapital i da mirno finansiraju privredu”, dodao je on.

U zamjenu za kredit od 10 milijardi eura Evropske centralne banke, Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda za pomoć Kipru čijim je bankama prijetio bankrot, Kipar je morao da u proljeće 2013. likvidira svoju drugu po veličini banku, Laiki, i da prihvati gubitak sredstava na svim računima u Banci Kipra većim od 100.000 eura.

Pored ovog skidanja uloga u bankama, nezapamćenog u evrozoni, trojka kreditora je naložila Vladi koja je to morala da prihvati, da uvede i teške mjere budžetske štednje.

Kipar poslije tri godine recesije predviđa povratak na marginalni rast ove godine.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top