Najvrijedniji brendovi 2017. godine | Ekonomist

Najvrijedniji brendovi 2017. godine

Tehnološki gigant Apple, koji je proteklih pet godina suvereno vladao kao najvrijedniji brend na svijetu, skinut je sa trona.

Prema godišnjem izvještaju najprofitabilnijih kompanija “Global 500” Brand Financea, vrijednost Applea pala je za 27 posto i sada vrijedi “samo” 107,1 milijardu dolara.

“Apple je zloupotrijebio dobru volju svojih korisnika, nije uspio da generiše značajnije prihode od novih proizvoda, kao što je Apple Watch, te ne može dokazati da je istinski inovativna tehnologija, koju korisnici iščekuju, u pripremi. Brend je izgubio sjaj i sada je prinuđen da se takmiči na sve izjednačenijem igralištu, ne samo s tradicionalnim rivalom Samsungom, već i sa mnoštvom kineskih brendova, kao što su Huawei i OnePlus, na tržištu pametnih telefona, Appleovom ključnom izvoru prihoda”, zaključuje se u izvještaju Brand Financea.

Google najvrijedniji brend

S porastom vrijednosti od 24 posto u prethodnoj godini, a koja se sada procjenjuje na 109,5 milijardi dolara, Google je najvrijedniji brend na svijetu.

Na trećem mjestu nalazi se amazon.com, s velikim skokom u vrijednosti od 53 posto u prethodnoj godini.

Od top deset kompanija najveći skok ostvario je Facebook, koji je gotovo udvostručio vrijednost u prethodnoj godini i sada se brend procjenjuje na 62 milijarde dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top