Najviše stranog kapitala iz Rusije, Turske i Srbije | Ekonomist

Najviše stranog kapitala iz Rusije, Turske i Srbije

U Crnoj Gori je od početka godine registrovano 1,65 hiljada kompanija kod kojih se među osnivačima nalaze preduzeća ili građani koji su strani državljani, a najbrojniji su oni iz Turske, Rusije i Srbije, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Predstavnici PU su kazali Dnevnim novinama da bez obzira na procenat udjela u vlasništvu, na crnogorskom tržištu trenutno posluje njih 7,74 hiljade.

Ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, Vasilije Kostić kazao je da, u zavisnosti od toga kako se gleda, ta brojka može biti velika, mala ili čak prevelika.

“Ta brojka je značajna sa numeričkog stanovišta. Naime, ukupan broj preduzeća u Crnoj Gori je negdje oko 25 hiljada, ako se ne varam, pa bi to značilo da te kompanije čine oko trećinu ukupnog broja što predstavlja značajnu brojku. Međutim, sa stanovišta potreba crnogorske ekonomije bilo bi bolje da ih je više i to mnogo više jer bi time ekonomija bila značajnija i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu”, kazao je Kostić Dnevnim novinama.

On je dodao da su benefiti koje država dobije od takvih preduzeća značajniji i veći od broja kompanija, jer imaju snažan sinergetski efekat na ukupnu ekonomiju.

Među firmama, kod kojih se među osnivačima nalaze strani državljani, uglavnom dominiraju mala i srednja preduzeća.

Najveći broj firmi kod kojih se među osnivačima nalaze strani državljani, bez obzira na procenat udjela u vlasništvu, osnovali su Rusi, Turci, Srbi, Ukrajinci, građani Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Italije.

“Najviše je preduzeća, njih 2,16 hiljada, u čijem su osnivanju učestvovali Turci. Slijedi Rusija sa 2,06 hiljada, Srbija sa 1,44 hiljade, Ukrajina sa 582 firme. Italijani, Bosanci, Hrvati i Njemci su učestvovali u osnivanju 600, odnosno 348, 215 i 194 firme”, navodi se u podacima PU.

Na pitanje šta bi mogao biti uzrok porasta broja turskih kompanija, Kostić je odgovorio da ekonomija prati političke interese, pa u objašnjenju te pojave ne treba zanemariti i političke faktore.

“Tako eksponencijalan rast preduzeća, gdje su osnivači turski državljani je interesantan. U traženju objašnjenja moglo bi poslužiti saznanje u kojim sektorima posluju, odnosno koje su to djelatnosti. Tada bi razlozi bili manje magloviti”, naveo je Kostić.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top