Najviše investirano u gradnju stanova | Ekonomist

Najviše investirano u gradnju stanova

U Crnu Goru je u posljednjih osam godina ušlo 5,5 milijardi eura investicija, što našu državu čini vodećom u regionu, ocijenio je za Pobjedu direktor Agencije za strane investicije Miloš Jovanović.

“Ovih dana očekujemo dolazak tri kompanije iz Katara, Jordana i SAD. Kako je riječ o firmama koje se bave turizmom, naftom i IT tehnologijom, one imaju milionske profite i odgovara im naša niska poreska stopa na profit od devet odsto”, rekao je Jovanović.

Prema podacima Monstata strane investicije su u 2012. godini iznosile 436,5 miliona dok je u 2013. zabilježeno 485,3 miliona. U građevinske radove, tačnije u izgradnju stanova za tržište, uloženo je samo u 2012. godini 247 miliona, a godinu kasnije 264 miliona eura, što je porast od 11,2 odsto.

Kad se ulaganje u izgradnju stanova za tržište uporedi sa ulaganjem u bilo koju drugu oblast, jasno je da je najveći dio investicija završio u građevinarstvu.

Otud je, prema popisu stanovništva prije četiri godine u Crnoj Gori bilo više od 316 hiljada stanova na 194 hiljade domaćinstava. Od toga je 58 hiljada stanova prazno, što je u novcu tri milijarde eura mrtvog kapitala. Istovremeno, broj hotela se smanjio.

 

Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top