Najveći gubitnici zbog niske cijene nafte | Ekonomist

Najveći gubitnici zbog niske cijene nafte

Najveći dobitnik od niskih cijena nafte biće Filipini, a najveći gubitnici su Saudijska Arabija, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi se u analizi Oxford Economicsa, koja je obuhvatila 45 nacionalnih ekonomija.

“Ako cijena nafte padne ispod 39 dolara za barel, mogli bismo da doživimo nastavak pada na svega 30 dolara”, smatra glavni tehnički strateg brokerske kompanije United-ICAP Walter Zimmermann, koji je prognozirao pad cijena nafte za 2014, prenosi Tportal, pozivajući se na agenciju Bloomberg.

Prema njegovim riječima, cijene nafte formiraće se na emocionalnoj odluci, a ne na odnosu ponude i potražnje.

Uvoznici nafte, kojih ima najviše u razvijenim zemljama, ali i zemljama u ubrzanom usponu, imaće koristi zbog smanjenja troškova za gorivo, dok će izvoznici imati manje prihode.

Za izvoznike nafte koji nemaju snažna fiskalna pravila, pritisci na budžet i valutu mogli bi biti značajni, što može dovesti do rasta inflacije i dalje deprecijacije njihove valute, ocjenjuje Zimmermann.

Hrvatska se na ljestvici Oksford Economicsa, jedne od vodećih svjetskih nezavisnih kompanija koja se bavi ekonomskim prognozama i analizama, smjestila na 10. mesto, pa bi u razdoblju od 2015. do 2016. mogla da zabilježi rast bruto društvenog proizvoda od nešto manje od jedan odsto, i to samo na račun jeftinije nafte, navodi Tportal.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top