Najveće svjetske banke prognoziraju rast eura | Ekonomist

Najveće svjetske banke prognoziraju rast eura

Najnovije istraživanje Rojtersa pokazalo je da je deset najvećih svetskih banaka povuklo svoje prognoze o padu eura na paritet sa dolarom ili niže.

Barklejs banka i Morgan Stenli unaprijedili su svoje prognoze, ali još uvijek vide euro ispod jednog dolara, na 99 US centi do kraja godine. Banka Amerike Meril Linč, BNP Paribas i Goldman Saks predviđaju kurs eura oko 1$ ili iznad. Po prognozama JP Morgan euro će do kraja godine porasti do 1,15 dolara, dok HSBC predviđa kurs eura na 1,10 dolara već za nekoliko mjeseci.

Američka Sitibanka, najveći svjetski trgovac devizama, povećala je svoje prognoze za narednih šest mjeseci sa 0,98 EUR/USD na 1,04 EUR/USD. Sitibanka navodi nekoliko razloga za ovakve prognoze, uključujući odlaganje Trampovog fiskalnog i poreskog plana, povećana očekivanja da Evropska centralna banka pooštri monetarnu politiku i poraz predsjedničkog kandidata, koja se zalaže za ukidanje eura, Marin Le Pen u Francuskoj.

Od kada je polovinom prošle nedjelje američka centralna banka Fed povećala kamatne stope, američki dolar je pod pritiskom, što je bilo očekivano, ali su se tržišni učesnici nadali jasnijim signalima o budućoj dinamici i većem povećanju kamatnih stopa FED-a, odnosno investitori su očekivali još tri povećanja umjesto dva u 2017. godini.

Pored toga, sastanak ministara finansija i guvernera banaka zemalja iz grupe G20 samo se pridodao na obnovljenu zabrinutost u vezi trgovinskih odnosa Sjedinjenih Država sa svijetom i u vezi posljedica brige koju Bijela kuća iskazuje u pogledu jakog dolara. U saopštenju sa sastanka G20 izostavljeno je obećanje koje se odnosi na izbjegavanje manipulacija valutama radi sticanje prednosti u odnosu na konkurenciju, napominju analitičari.

S druge strane, euro podržavaju nagovještaji da bi Evropska centralna banka mogla povećati kamatne stope prije isteka programa otkupa obveznica, poznatijeg kao kvantitativno labavljenje (QE).

Evald Novotni, guverner Centralne banke Austrije i član Upravnog savjeta Evropske centralne banke rekao je da bi ECB mogla odustati od labave monetarne politike ali na drugačiji način nego američka centralna banka.

“Američki model je da se prvo završi program otkupa obveznica, ali ECB neće slijediti taj način. Takođe, sve kamatne stope ne bi trebalo povećavati istovremeno i u istoj mjeri”, dodao je on.

“ECB će vjerovatno prije povećati kamatu na depozite, nego referentnu”, rekao je Novotni u intervjuu za njemački Handelsblat.

Vrijednost eura prema dolaru nije se u ponedjeljak bitnije mijenjala. Kasno sinoć eurom se na međunarodnim tržištima valuta trgovalo za 1,0742 dolara, u poređenju sa 1,0738 na kraju prošle nedjelje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top