Najveće prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najmanje u Makedoniji i Bosni i Hercegovini | Ekonomist

Najveće prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najmanje u Makedoniji i Bosni i Hercegovini

Prošle godine je i u privatnom i u javnom sektoru Slovenije zabilježen rast prosječne mjesečne zarade.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najveće prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najmanje u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Podaci iz Slovenije su pokazali da je krajem 2017. godine prosječna neto mjesečna zarada u toj zemlji porasla na 1.062 eura, što je nominalno povećanje od 3,1 posto, a realno od 1,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Prošle godine je i u privatnom i u javnom sektoru Slovenije zabilježen rast prosječne mjesečne zarade.

Nakon Slovenije slijedi Hrvatska u kojoj, prema najnovijim podacima, prosječna plata iznosi oko 835 eura, piše agencija Anadolija.

Slijedi Crna Gora u kojoj je, prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat), prosječna plata posljednjeg mjeseca 2017. godine iznosila 512 eura.

Posle Crne Gore, najviša prosječna primanja su zabilježena u Srbiji gde je, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u decembru 2017. godine iznosila 54.344 dinara, odnosno 459 eura, što je nominalno i realno povećanje za 14,2 posto u odnosu na novembar.

Najniže prosječne plate u regionu Balkana zabilježene su u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u decembru 2017. godine iznosila je 862 KM, ili 440 eura.

U Makedoniji je u novembru 2017. godine prosječna neto mjesečna zarada bila je 377 eura, prenijela je Anadolija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top