Najveće kompanije se obavezale na korištenje energije iz obnovljivih izvora | Ekonomist

Najveće kompanije se obavezale na korištenje energije iz obnovljivih izvora

 Goldman Sachs, Nike i Starbucks nalaze se među 36 kompanija s liste Fortune 500 najvećih u svijetu, koje su se obavezale na korištenje električne energije u potpunosti iz obnovljivih izvora energije.

Te kompanije obećale su da će smanjiti emisije ugljen dioksida (C02) u sklopu kampanje RE100, koju provodi neprofitna grupa The Climate Group. One to ne čine samo zbog altruizma, već i zato jer su istraživanja pokazala da kompanije s niskom emisijom ugljenika ostvaruju veće povrate.

Predsjednik uprave Climate Group Mark Kenber izjavio je da kompanije s najambicioznijim programima smanjenja štetnih emisija mogu da očekuju povrat od 27 posto na svoje investicije. “Smanjenje rizika, zaštita od poskupljenja, štednja miliona i jačanje branda je ono što čini privredu s niskim emisijama ugljenika”, rekao je Kenber.

Niz najvećih svjetskih kompanija obavezalo se na potpuno korištenje obnovljivih izvora energije. Na popisu su Goldman Sachs, Procter&Gamble, Johnson&Johnson, kao i Nike, Walmart i Starbucks.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top