Najveće banke danas moraju da plate kazne | Ekonomist

Najveće banke danas moraju da plate kazne

Pet najvećih svjetskih banaka danas će najverovatnije dobiti presudu po kojoj će morati da isplate ukupno nešto više od 5 milijardi dolara kazne.

Banke su naime optužene za kriminalne radnje namještanja kamatnih stopa i manipulacije deviznim kamatama.

Na optuženičkoj klupi našli su se čelnici švajcarskog UBS-a, američkih banaka Džej Pi Morgan end Čejs, Sitigrup, kao i britanskog Barklajsa i Kraljevske banke Škotske.

Svi su najavili da će se izjasniti krivim, navode dobro obaviješteni izvori iz američkog Vrhovnog suda.

Ovo će biti prvi put u istoriji da će se pet najvećih banaka u isto vrijeme izjasniti krivim za djelo teške prevare i manipulacije kamatama.

Takođe, ovo je samo jedna u nizu tamnih mrlja na već srozanom ugledu velikih bankarskih korporacija, koje su odavno etiketirane kao “beskrupulozne”.

Švajcarska banka UBS je priznala krivicu za prevaru i platiće u SAD, na ime poravnanja, 545 miliona dolara po tužbama da je manipulisala finansijskim tržištem.

Banka je navela da će joj na osnovu sporazuma sa američkim vlastima biti uslovno garantovan imunitet od krivičnog gonjenja po tužbi ministarstva pravde da je manipulisala kursnim listama.

Prema navodima UBS AG, upravo je ona bila prva koja je prijavila američkom ministarstvu potencijalno protivzakonita ponašanja na stranim tržištima. Međutim, ona će morati da Federalnim rezervama, to jest centralnoj banci SAD, plati kaznu u iznosu od 342 miliona dolara. UBS AG će odvojeno morati da plati i 203 miliona dolara američkom ministarstvu pravde na ime kazne zbog manipulisanja jednom od ključnih kamatnih stopa na finansijskom tržištu, a to je London Interbank.

Banka je saopštila: “Ponašanje malog broja zaposlenih je neprihvatljivo, pa smo preduzeli adekvatne disciplinske mjere”.

Izvor: Beta, Blic
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top