Najveća stopa zaposlenosti u Njemačkoj | Ekonomist

Najveća stopa zaposlenosti u Njemačkoj

Njemačka ima jednu od najviših stopa zaposlenosti u Evropi, a velikim dijelom za to može da zahvali ubrzanom zapošljavanju žena posjlednjih 10 godina, piše Blumberg.

Oko 73 oosto njemačkih žena radilo je u 2014., što je 10 odsto više nego 2005. godine.

Sa 78 odsto zaposlenih žena starosti od 24 do 64 godine, Njemačka je zauzela drugo mesto u Evropskoj uniji, iza švedskih 80 odsto, kada se gleda zaposlenost žena u toj dobi.

Još je važnija činjenica što je stopa zaposlenosti porasla 9 postotnih bodova u proteklih 10 godina, dok je u ostatku EU ona ostala gotovo nepromijenjena.

Utrostručen broj mjesta u vrtićima

Oko 73 odsto njemačkih žena radilo je u 2014., što je 10 odsto više nego 2005. godine. Država se u velikoj meri pobrinula da što više žena može da radi pa je utrostručen broj mjesta u vrtićima.

Do većeg zapošljavanja žena dovela je i fleksibilizacija tržišta rada pa one sada lakše dobijaju poslove u kojima se ne radi puno radno vrijeme, pa tako mogu da se prilagođavaju kada će da rade, a nemaju fiksno radno vreme.

Sve to dovelo je do činjenice da žene u Njemačkoj rade manje radnih sati nego druge žene u Evropskoj uniji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top