Najveća stopa rasta slobodnih radnih mjesta u Češkoj | Ekonomist

Najveća stopa rasta slobodnih radnih mjesta u Češkoj

Češka je ponovo prednjačila među zemljama Evropske unije rastom stope slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, pokazuje izvještaj evropske agencije za statistiku.

Među zemljama članicama najveći je skok stope rasta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježila Češka, za 1,1 postotni bod, na ukupno 2,3 posto.

Eurostat je ponovo izdvojio Hrvatsku među zemljama Evropske unije s najvećim povećanjem sezonski neprilagođene stope slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za pola postotnog boda, na ukupno 1,5 posto.

Istu stopu slobodnih radnih mjesta Hrvatska je, prema podacima Eurostata, bilježila i u prethodnom tromjesečju, dok je u posljednja tri mjeseca 2014. iznosila 0,6 posto.

U drugom tromjesečju, uz Češku i Hrvatsku, izrazitije povećanje stope slobodnih radnih mjesta bilježile su i Belgija, Luksemburg i Holandija, za po 0,3 postotnog boda.

Najvišu stopu slobodnih radnih mjesta među članicama EU bilježile su u drugom tromjesečju Belgija i Njemačka, od 2,7 posto. Slijedi Velika Britanija s 2,5 posto, te Češka s 2,3 posto.

Najniže stope slobodnih radnih mjesta bilježile su pak Litvanija, 0,5 posto, Poljska, 0,6 posto, i Portugalija.

Ta stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a manja viši stupanj usklađenosti ponude i potražnje.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top