Najveća privatna jahta na svijetu uplovila u Porto Montenegro | Ekonomist

Najveća privatna jahta na svijetu uplovila u Porto Montenegro

Najveća privatna jahta na svijetu, “Azzam”, duga 180 metara, uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro u Tivtu. U prevodu sa arapskog azzam znači odlučni.

Jahta koja pripada predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emierata, šeiku Kalifi bin Zajedu Al Nahijanu, vezala se na mulu pet tivatske marine, na mjestu koje je sposobno da primi brodove dužine do čak 250 metara.

“Azzam” je na mulu van domašaja šetača kroz marinu Porto Montenegrio i fotografa, pa njegova posada i putnici uživaju u potpunoj diskreciji.

O uplovljavanju grandioznog plovila izvijestio je holandski proizvođač jahti Holland Yachts na svom LinkedIn profilu.

“Azzam” je, kako pišu Vijesti, po specijalnoj narudžbi sagrađen 2013. u čuvenom njemačkom brodogradilištu Lurssen a gradnja te jahte koštala je oko 610 miliona dolara.

Brod dug 180 i širok skoro 21 metar, ima 13.136 bruto tona i veličine je osrednjeg kruzera. Za tako veliko plovilo “Azzam” ima neuobičajeno mali gaz od samo 4,3 metra, što mu u kombinaciji sa specifičnom, vitkom formom trupa i sa izuzetno jakim pogonskim sistemom ukupne snage skoro 94.000 konja, omogućava postizanje za jednu jahtu, vrtoglavo visoke maksimalne brzine od čak 31,5 čvorova.

Ovaj čelično-aluminijumski brod pokreću dva dizel motora MTU i dvije plinske turbine General Electric LM 2500, a brod nema klasične propelere, već mu je pogon izveden preko četiri tzv. vodomlazna propulzora.

“Azzam” pored ostalih luksuznih sadržaja, ima dva bazena, dva helipada, bioskop, disko, najveću dvoranu za ručavanje i svečanosti na jednoj jahti dimenzija 29 sa 18 metara…

Ovaj ultraluskuzni brod na sebi nosi i mini podmornicu, sve staklene površine na „Azzamu“ napravljene su od neprobojnog stakla, apartman vlasnika je i dodatno oklopljen panelima balističke zaštite od kevlara, a jahta čak ima i visoko povjerljivio sistem za sopstvenu odbranu od eventualnog napada protivbrodskim raketama.

“Azzam” prima 36 putnika o kojima brine 60 članova posade jahte.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top