Najveća crnogorska plata 121 hiljada eura | Ekonomist

Najveća crnogorska plata 121 hiljada eura

Najveća bruto zarada u Crnoj Gori prošle godine iznosila je 121,2 hiljade eura i ostvarena je u djelatnosti razrade građevinskih projekata, saopštili su iz Poreske uprave.

“Na tu zaradu, isplaćenu u sektoru građevinskih projekata, plaćene su dažbine od 52,17 hiljada eura, što znači da je najveća neto plata iznosila 69,03 hiljade”, kazali su Pobjedi predstavnici PU.

Oni su dodali da se iznos bruto zarade od 121,2 hiljade eura pojavljuje samo u jednom mjesecu. “Stoga se može zaključiti da se ne radi o redovnom mjesečnom primanju, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja”, objasnili su predstavnici PU.

Oni su naveli da su na taj iznos plaćene sve dažbine koje se plaćaju na zarade. “Na taj iznos obračunati su i plaćeni porez na dohodak fizičkih lica i svi pripadajući doprinosi u ukupnom iznosu od 52,17 hiljada evra”, saopštili su iz PU.

Najveća mjesečna bruto zarada koja je isplaćena u 2013. godini u Crnoj Gori iznosila je 86 hiljada eura. Najveća mjesečna neto zarada, bez poreza i doprinosa, u 2012. godini iznosila je 62,88 hiljada eura.

Odgovor na pitanje ko je dobio najveću platu u državi nije poznat, jer propisi zabranjuju da se objavi ime onog kome je isplaćena zarada. Prema podacima do prošle godine, najveće zarade imaju zaposleni u finansijsko-bankarskom sektoru, telekomunikacijama i ugostiteljstvu.

 

Izvor: RTCG
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top