Najveća bruto zarada isplaćena u oktobru iznosila je 43.860 eura

Najveća bruto zarada isplaćena u oktobru ove godine iznosila je 43.860 eura, a isplaćena je zaposlenom u djelatnosti hotelskog smještaja, saopštili su iz Poreske uprave (PU).

Predstavnici PU kazali su Pobjedi da je navedeni iznos isplaćen toj osobi samo u oktobru i da se ne može zaključiti da se radi o redovnom mjesečnom primanju zaposlenog, vec o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako je isti unijet u IOPPD obrazac pod šifrom 1-zarade, pa se kao takav i vodi u sistemu PU.

Iz PU su naveli da je najveća bruto zarada od početka godine u iznosu od 64,98 hiljada eura isplaćena u djelatnosti ostalog monetarnog posredovanja.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru je, prema podacima Monstata, iznosila 511 eura i bila je nepromijenjena u odnosu na septembar.

Najniža prosječna plata u oktobru u iznosu od 341 eura bila je u sektoru administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Tradicionalno pri dnu ljestvice se nalaze i prosječne plate u sektoru trgovine na veliko i malo sa prosjekom od 350 eura, potom slijedi sektor usluge smještaja i ishrane sa prosječnom platom 386 eura.

Jedan od sektora sa najnižim zaradama je i sektor prerađivacka industrija, gdje prosječna plata iznosi 415 eura.

Ekonomski analitičar, Vasilije Kostić, saopštio je da nije teško zaključiti da su sektori sa najvećim zaradama oni čija je pozicija na tržištu najjača.

“Energetika, sektor koji je monopolisan i ostvaruje ekstra profit zahvaljujući svojoj poziciji, logično bilježi visoke zarade. Potom finansijski sektor, takođe atraktivan i profitabilan kod nas i u svijetu, bilježi za naše prilike visoke zarade”, ocijenio je Kostić.

On je dodao da ipak struktura zarada u tom sektoru značajno oscilira kada su u pitanju viši nivoi menadžmenta u odnosu na niže nivoe.

“Naime, viši nivoi menadžmenta bilježe znaajnije više zarade u odnosu na srednji i niži nivo. Slično je i sa informisanjem i komunikacijama. Rudari su na četvrtom mjestu. jer se radi o vrlo teškom radu i potrebno je obezbijediti motivaciju da bi se neko bavio tim poslom. To je osnovni razlog njihove visine zarada”, objasnio je on.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top