Najuglednije kompanije u 2017. su Rolex i Lego | Ekonomist

Najuglednije kompanije u 2017. su Rolex i Lego

Globalno poznate i priznate kompanije, sa prihodima koji prevazilaze i državne budžete, nisu nužno i omiljene u javnosti. Naprotiv, Upravo objavljena lista Top 100 najuglednijih kompanija pokazuje da su prvaci oni koji nisu i najjači, no, zato uživaju veliki renome.

Tako najbolju reputaciju, po mjerenju američkog Reputation Instituta, ima Rolex. Pojam za skupocjene i fine satove u svim društvenim slojevima, Švajcarac je iznad danskog proizvođača igračaka Lego i američke zabavne industrije Walta Disneya, dviju kompanija omiljenih u dječjoj populaciji.

Ovaj institut je napravio listu analizirajući više parametara i indikatora. Ključni faktor koji određuje reputaciju je da kompanija ima značajnu ekonomsku prisutnost u 15 najvećih svjetskih ekonomihaa, da ima iznadprosječan ugled u zemlji svog sjedišta i da je poznaje barem 40% svjetskog stanovništva. Ove godine istraživanje je sprovedeno na 240.000 ispitanika u 15 najjačih ekonomija, tokom prvog tromjesečja.

Najuglednije svjetske kompanije u 2017.

1. Rolex (Švajcarska, satovi) 2. Lego (Danska, igračke) 3. Walt Disney Company (SAD, zabavna industrija) 4. Canon (Japan, tehnologija) 5. Google (SAD, IT, softver) 6. Bosch (Njemačka, auto, mašine, elektromaterijal, alati) 7. Sony (Japan, potrošačka elektronika) 8. Intel (SAD, IT) 9. Rolls-Royce (UK, autoindustrija) 10. Adidas (Njemačka, sportska oprema)

 

Kriterijumi koji određuju reputaciju su učinak koji na javnost imaju u pogledu proizvoda i usluga, inovacija, radnih mjesta, upravljanja, liderstva, odnosa prema javnosti i performansi. Rolex je, zanimljivo, i prošle godine bio prvi, ove je godine prvi u Sjevernoj Americi i Aziji, a Lego (prošle godine ukupno 6.) je najbolji u Evropi i Bliskom istoku. Još je samo Canon uz njih u Top10 u sve četiri regije. Google, redovno na vrhu po drugim kriterijumima, najugledniji je u Južnoj Americi. Američki tehno div je pao s prošlogodišnjeg trećeg mjesta, dok se  Apple, vlasnik najvrijednijeg brenda, sa ne baš zavidne 10. pozicije lani spustio na 20. ove godine. Sama ljestvica najuglednije stotine pokriva sve sektore, od hrane i sporta preko mašina i automobila do potrošačke elektronike i odjeće iz cijelog svijeta, s neznatnom prevlašću kompanija iz Sjeverne Amerike u odnosu na evropske i azijske.Iz Instituta napominju da im se prvi put dogodilo da se najuglednija kompanija svrstala u ‘izvrsne’ po broju bodova, pretvorenih iz ocjena ispitanika. Rolex ima 80.38 bodova, Lego sa 79.46 ima ‘snažan’ ugled, a posljednji, stoti, Volkswagen, 64.73, što ga čini prosječnim. Nijednu kompaniju u Top100 ne krasi ‘slabi’ ili ‘jadan’ ugled, što znači da i nisu tako loše.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top