Najplaćenije žene u SADu | Ekonomist

Najplaćenije žene u SADu

Angela Ahrendts je do 2013. godine bila izvršna direktorica britanske modne kompanije Burberry. U Appleu je zaposlena kao viša potpredsjednica za online i maloprodaju.

Ona je u 2014. godini, zahvaljujući rekordnim prodajnim i finansijskim rezultatima u posljednjem kvartalu te godine, kući odnijela najveću platu – čak 82,6 miliona dolara – i tako zasjela na prvo mjesto najplaćenijih žena u 2014. godini.

Na drugom mjestu te Bloombergove ljestvice našla se Safra Catz iz Oraclea, koja je na poziciji finansijske direktorke zaradila 71,2 miliona dolara. Marissa Mayer iz Yahooa nalazi se na trećem mjestu sa zaradom od 59,1 milion dolara, što je ujedno čini najplaćenijom izvršnom direktorkom u SAD-u.

Ahrendts je u 2014. zaradila više i od svog šefa, izvršnog direktora Applea Tima Cooka, koji je u 2014. zaradio 65 milijuna dolara. Njena visoka plata je pokazatelj koliko je prodajna strategija bitna za Appleov opstanak i uspijeh.

Na ljestvici koja nije rodno razgraničena, Angela Ahrendts nalazi se tik ispod izvršnog direktora Microsofta, Satye Nadelle, koji je zaradio 84,3 miliona dolara prošle godine. Ipak, njih dvoje nisu niti blizu Nicholasu Woodmanu, izvršnom direktoru GoProa, koji je lani zaradio nevjerojatnih 284 miliona dolara.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top