Najniži rast američke ekonomije od 2011. | Ekonomist

Najniži rast američke ekonomije od 2011.

Američka ekonomija je u prošloj godini porasla 1,6 posto, najslabije od 2011. godine, pokazale su druge procjene Ministarstva trgovine.

Time je najveća svjetska ekonomija oštro usporila u poređenju sa 2015. godinom, kada je američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,6 posto.

U četvrtom kvartalu prošle godine rast BDP iznosio je 1,9 posto, čime je privreda oštro usporila na godišnjem nivou usljed pada izvoza, nakon što je trećem kvartalu porasla po značajno višoj stopi od 3,5 posto.

Najnovije ažurirane procjene pokazale su da je rast lične potrošnje u zadnja tri mjeseca bio snažniji nego što se prvobitno procijenilo, ali i da je taj pozitivni efekat poništen revizijom naniže u stavkama državne potrošnje i poslovnih ulaganja.

U skladu s prvom procjenom, BDP je u zadnjem kvartalu „vukao“ pad američkog izvoza, iz čega je proizašao deficit koji je za 1,7 procentnih bodova srezao rast BDP.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top