Najmanje, ali najbogatije države svijeta

Iako spadaju među najmanje države na svijetu, Katar, Luksemburg i Singapur su i tri najbogatije na zemaljskoj kugli.

Na osnovu podataka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o BDP po stanovniku, “Global finance magazine” je napravio rang-listu, koja otkriva koje su zemlje najsiromašnije, a koje najbogatije.

Da bi uporedili životni standard u različitim zemljama, u analizi su se rukovodili i paritetom kupovne moći (PKP), koji uzima u obzir troškove života i stopu inflacije.

Prema ovom kriterijumu, Katar, na istočnoj obali Arabijskog poluostrva, bio je najbogatija zemlja na svijetu u periodu 2009-2013, dok je Demokratka Republika Kongo bila najsiromašnija.

Luksemburg, s prosječnim BDP po stanovniku od 79.593,91 dolara, zauzeo je drugo mjesto.

Ovako visok broj je dijelom posljedica velikog broja ljudi koji rade u ovoj maloj zemlji, a žive u susjednoj Francuskoj, Nemačkoj i Belgiji. Oni povećavaju ukupan iznos na kome se zasniva kalkulacija BDP po stanovniku, ali budući da ne žive u zemlji, nijesu uzeti u obzir pri izračunavanju prosjeka.

Izvor poslovnojutro

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top