Najgori pad na evropskim berzama od 2011. godine | Ekonomist

Najgori pad na evropskim berzama od 2011. godine

Akcije na evropskim berzama doživjele su jutros najveći pad od kraja 2011. godine, a najteže su pogođene banke u južnoj Evropi, nakon što je Grčka zatvorila svoje banke i uvela kontrolu kapitala zbog dužničke krize.

Panevropski indeks FTSEurofirst oslabio je za tri procenta, a najveći pojedinačni pad doživio je berzanski indeks u Portugalu PSI-20, koji je umanjen za pet procenata.

Njemački indeks DAX i Francuski CAC umanjeni su za oko četiri odsto, a indeks eurozone Euro STOXX 50 oslabio je za sličnu vrijednost i pao na najniži nivo od kraja 2011. godine, prenosi agencija Srna.

Grčke banke ostaće zatvorene tokom čitave sedmice, a građani će od sutra moći da podižu sa bankomata najviše 60 eura dnevno, a ovo ograničenje ne važi za vlasnike stranih platnih i kreditnih kartica.

U Grčkoj je jutros potvrđeno da će banke biti zatvorene cijele nedjelje, dok su građani sinoć formirali redove na benzinskim stanicama i ispred bankomata u kojima je još bilo gotovine.

Izvor: cdm.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top