Najgora godina za evro može biti još strašnija | Ekonomist

Najgora godina za evro može biti još strašnija

Najgora godina za evro u ovoj deceniji izgleda da može biti još strašnija poslije uključivanja kineskog juana u korpu rezervnih valuta MMF, piše “Blumberg”.

Ponderisani kurs valute 19-članog bloka u korpi MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SPV) pašće na 30,93 odsto sa 37,4 procenta, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija.

Juan će se, shodno jučerašnjoj odluci MMF-a, od 1. oktobra 2016. pridružiti dolaru, evru, funti i jenu u raspodjeli SPV, po ponderisanoj stopi od 10,92 odsto.

Evro je pao 13 odsto u odnosu na dolar u 2015, najviše u ovoj deceniji, a centralne banke su smanjile udio te valute u svojim rezervama na najniži nivo od 2002. godine.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi signalizirao je 22. oktobra da su kreatori monetarne politike otvoreni za jačanje podsticaja privrede, nakon što je u martu pokrenut program otkupa obveznica zemalja evrozone vrijedan 1,1 bilion evra (1,2 biliona dolara).

“Evro će najviše trpjeti zbog promjene pondera. MMF uzima od evrozone da bi dao Kini, promjena ravnoteže u slučaju drugih valuta je mahom beznačajna”, navodi Daglas Bortvik, predsjednik sektora za valute njujorške brokerske kuće “Čepdilejn end ko”.

Kineska valuta prestići će jen i funtu u novoj korpi. Ponderisani kurs dolara u SPV iznosiće 41,73 procenta, jena 8,33 procenta, a funte 8,09 procenata, u odnosu na sadašnjih 41,9 (dolar), 11,3 (funta) i 9,4 (jen), navodi MMF.

Promjena sastava korpe valuta MMF-a prva je od 1999, kada je evro zamijenio njemačku marku i francuski franak. MMF razmatra izmjenu korpe svakih pet godina, a tokom prethodnog razmatranja 2010. odbio je da uključi juan, piše “Blumberg”.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top