Najduži dobitnički niz eura prema dolaru od 2014. godine | Ekonomist

Najduži dobitnički niz eura prema dolaru od 2014. godine

Euro je protekle nedjelje ostvario dobitke u odnosu na američku valutu, četvrtu sedmicu zaredom, što je njegov najduži dobitnički niz od 2014. godine.

Na kraju nedjelje kurs eura prema dolaru iznosio je 1,0640 dolara, što predstavlja rast od 1,05 odsto u odnosu na prethodni petak.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svjetske valute. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara je pala 2,10 odsto, na 114,50 jena.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0,7 odsto.

Od američkih predsjedničkih izbora, 8. novembra, vrijednost dolara kretala se na najvišim nivoima u 14 godina jer se očekivalo da će Trampova administracija ubrzati rast privrede, ali i inflacije u SAD-u, zbog čega bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u narednom periodu.

Međutim, prva konferencija za medije Donalda Trampa, u četvrtak, je razočarala investitore, jer se na konferenciji nije mogao čuti ni jedan odgovor na stvarno važna pitanja, pa je dolar posljednjih dana izgubio na zamahu.

Posljednjih dana investitori nisu skloni rizičnijim investicijama. Jednostavno nedostaju informacije o Trampovim planovima u vezi fiskalnih podsticaja, porezne reforme i labavljenju regulative”, kaže Karl Schamotta, direktor valutnog odeljenja u “Cambridge Global Payments”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top