Najčešće greške prilikom zapošljavanja | Ekonomist

Najčešće greške prilikom zapošljavanja

Inc.com je sproveo istraživanje na pet hiljada izvršnih direktora, a rezultati ukazuju da se proces zapošljavanja percipira kao jedan od najstresnijih izazova. Naime, zapošljavanje smatraju stresnijim od ekonomske situacije i zakonodavnih regulacija.

Idealni kandidati za posao su rijetki. Teško je pronaći i privući savršene radnike. Međutim, povremeno nije problem samo u kandidatima, ponekad je problem upravo u poslodavcima.

Ukoliko želite da sebi olakšate proces zapošljavanja, razmislite o sljedećim tezama:

Zapošljavanje klonova

Poslodavci često traže kandidate koji nalikuju njima. Međutim, kancelarijski klonovi ne čine dobro korporativnoj kulturi. S rastom kompanije, mijenja se i strategija. Ukoliko politika zapošljavanja ostane nepromijenjena, događaće se sve više problema. Bez dobre strategije, poslodavci imaju tendenciju da zapošljavaju one kandidate koji im nalikuju, ali zaboravljaju kako smo svi skloni podcjenjivanju svojih slabosti.

Perfekcionizam

Poslodavci uvijek naglašavaju kako su vještine važnije od popisa prijašnjih poslova u biografiji, ali u stvarnosti rijetko zapošljavaju ljude koji nisu već obavljali isti ili, u najmanju ruku, sličan posao. Najbolji radnici su oni koji dijele viziju kompanije i rade sve što je u njihovoj mogućnosti da se vizija ostvari. Takvi ljudi nisu nužno oni s najviše iskustva.

Preispitivanje

Treba biti iskren – teško je na račun jednog razgovora za posao utvrditi je li kandidat prava osoba za ponuđeno radno mjesto. Zbog toga poslodavci nerijetko ‘otegnu’ postupak zapošljavanja, posebno u mlađim i manjim komapnijama.

Zapošljavanje u zadnji čas

Kompanije najčešće čekaju zadnji tren da počnu da zapošljavaju nove ljude. Međutim, znatno je korisnije imati jasan i precizan plan regrutovanja i selekcijskog postupka. Bez obzira postoji li otvoreno radno mjesto ili ne, uvijek je dobro imati popis perspektivnih kandidata i razrađen plan budućih zapošljavanja.

Izvor: 
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top