Najčešće falsifikovane novčanice od 20 i 50 eura | Ekonomist

Najčešće falsifikovane novčanice od 20 i 50 eura

Centralna banka Crne Gore je u prvih pola godine obradila ukupno 169 falsifikovanih novčanica, saopštila je vrhovna monetarna institucija.

Najveći broj otkrivenih falsifikata prijavile su poslovne banake i Uprava policije. Od te količine, 165 je novčanica eura, tri su falsifikati američkog, a jedan australijskog dolara.

– U prvoj polovini godine najviše je obrađeno falsifikata novčanica eura, i to u apoenima od 50 eura, ukupno 77 komada, a zatim u apoenima od 20 eura, 45 komada – precizirali su za Dnevne novine iz CBCG.

Provjera CBCG je provjeru podobnosti i autentičnosti euro novčanica i kovanog novca definisala Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca.

Kada je riječ o oštećenom novcu, u prva dva kvartala razmijenjeno je oko 2.000 komada takvih novčanica i kovanog novca.

– Najčešće se mijenjaju ostećene novčanice u apoenima od 50 i 100 eura – kazali su iz CBCG, dodajući da isključivo rade zamjenu euro oštećenih novčanica, uz napomenu da se nepodoban novac zamjenjuje u slučajevima kada je prijavljeno više od 50 odsto euro novčanice, a troškove zamjene snosi CBCG.

__________________________________________________________________

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top