Najbolje zemlje za biznis | Ekonomist

Najbolje zemlje za biznis

LONDON – Američki poslovni časopis Forbes objavio je najnoviju listu zemalja najpogodnijih za poslovanje, na kojoj su od zemalja u regiji najbolje rangirane Slovenija (23), i Makedonija (37. mjesto).

Na prvom mjestu kao zemlja najpogodnija za poslovanje se našao Novi Zeland, koji je napredovao sa prošlogodišnjeg drugog mjesta, prvenstveno zahvaljujući transparentnoj i stabilnoj poslovnoj klimi, kao I razvoju preduzetništva.

Na drugom mjestu je Danska, a slijede Hong Kong, Singapur, Kanada, Irska, Švedska, Norveška, Finska i Velika Britanija.

Kad je riječ o zemljama regije, najbolje je rangirana Slovenija, na 23. mjestu, a slijede Makedonija (37), Crna Gora (45), Hrvatska (47), Bosna i Hercegovina (85) i Srbija (90).

Lista je sastavljena na osnovu 11 različitih kategorija: vlasnička prava, inovacija, porez, tehnologije, korupcija, slobode (osobne, trgovinske i monetarne), birokratija, zaštita investitora i poslovanja na berzi.

Novi Zeland je najmanja ekonomija od prvih deset zemalja na listi, ali je ostvarila najbolje rezultate u četiri od 11 kategorija koje su uzete u obzir prilikom rangiranja država.

Forbes se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izvještaje organizacija: američka Centralna obavještajna agencija (CIA), strateški instituti Freedom House i Heritage Foundation, Property Rights Aliance, Transparency International (TI), Svjetska banka (SB) i Svjetski ekonomski forum.

Izvor: Biznis.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top