Najbolje se živi u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori | Ekonomist

Najbolje se živi u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori

Britanski institut “Legatum” objavio je najnoviji indeks prosperiteta za 2015. godinu, kojim se ocjenjuju razvoj i napredak u 142 zemlje svijeta, što predstavlja više od 96 posto svjetske populacije i 99 posto BDP-a. Crna Gora se našla na 60. mjestu, a od država bivše Jugoslavije ispred nas su bolje pozicionirane Slovenija (25. mjesto) i Hrvatska (53. mjesto).

Od ostalih država bivše Jugoslavije, Makedonija se našla na trećem mjestu i zauzela 65. poziciju. Zatim slijedi Srbija sa 73. mjestom, te Bosna i Hercegovina, koja je najlošije rangirana (86. mjesto), prebnose Dnevne novine.

Rezultati su prikupljeni na osnovu varijabli (ekonomskih, poduzetničkih, upravljačkih, obrazovnih, lične slobode, zdravstva, sigurnosti i društvenog kapitala) o prosperitetu zemlje.

Crna Gora je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila napredak od pet mjesta. Međutim, naša država je najbolje bila rangirana 2012. godine, kada se nalazila na 57. mjestu.

Kada je u pitanju ekonomija naše država, ona se našla na 112. mjestu, a preduzetništvo na 62. mjestu. Sa druge strane, Crna Gora je najbolje pozicionirana u oblastima obrazovanja (50. mjesto) i bezbjednosti (48. mjesto).

Norvežani su sedmu godinu zaredom na vrhu liste britanskog instituta. Nakon Norveške slijede Švajcarska i Danska, dok su na dnu liste Haiti, Avganistan i Srednjoafrička Republika. Od zemalja šire regije najbolje je rangirana Slovačka, koja se nalazi na 35. mjestu. Mađarska je 45, Grčka 49, Rumunija 50, a Bugarska je na 51. mjestu po prosperitetu. Indeks prosperiteta se koristi kao pouzdan izvor u istraživanjima o razvoju i ekonomskom progresu koji postižu zemlje, prenosi Večernji list.

Opsežna studija britanskog instituta “Legatum” pruža uvid u stepen prosperiteta zemalja svijeta, kao i u ekonomske i socijalne promjene.

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top