"Najbolje da Njemačka vrati marku" | Ekonomist

“Najbolje da Njemačka vrati marku”

Nobelovac i poznati ekonomista Džozef Stiglic u intervjuu za CNBC kaže da bi bilo dobro da eurozona opstane.

Ipak, kako je rekao, ako se i raspadne, bolje je da eurozonu napusti Njemačka nego Grčka.

“Ništa nije tako podijelilo Evropu kao euro”, rekao je Stiglic.

“Politika štednje jednostavno nije uspjela na nivou cijele EU. Politike koje su se u Evropi isprobale u Grčkoj nisu uspjele što se vidi i na primjeru Španije i na drugim zemljama”, navodi Stiglic.

On je jedan od osamnaest uglednih ekonomista autora pisma u kojem se kaže da bi Evropa profitirala ukoliko bi Grčkoj dala priliku za novi start.

Ipak, u tom pismu jasno stoji da bi i Grčka trebalo da sprovede reforme.

“Grčka je učinila nekoliko grešaka, ali Evropa je pravila veće greške. Lijek koji su joj dali bio je otrovan, doveo je do povećanja grčkog duga i ekonomija je pala”, rekao je Stiglic.

Grčki dug porastao je od počeka krize sa 110 odsto BDP-a na 170 odsto BDP-a, pa je jasno da su mjere koje je odredila Trojka bile pogrešne. Stiglic navodi da je glavni problem Njemačka koja je značajno profitirala od uspostavljanja eura.

“Većina ekonomista misli da je najbolje da Njemačka napusti eurozonu. Njemačka marka bi ojačala, a njemačka ekonomija bi bila malo prigušenija”, tvrdi Stiglic.

Stiglic zaključuje da bi u tom scenariju Njemačka shvatila koliko joj je važan euro i možda bi bila spremnija pomoći državama koje imaju problema.

Izvor: Seebiz

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top