Najbolja reklama su preporuke | Ekonomist

Najbolja reklama su preporuke

 Mnoge kompanije ulažu mnogo novca u oglašavanje svojih proizvoda na društvenim mrežama. Novo istraživanje je pokazalo da na odluku o kupovini i dalje najviše utiču preporuke prijatelja i familije.

“Direktne usmene preporuke prijatelja i familije daleko su najvažniji izvor informacija za klijente koji razmišljaju o kupovini određenog proizvoda ili usluge”, zaključak je istraživanja Boston Consulting Groupa.

Takve su preporuke brendova onima koji se spremaju na kupovinu čak četiri ili pet puta uticajnije od onih u tradicionalnim medijima i na društvenim mrežama, utvrdili su analitičari i savjetodavne kompanije.

Istraživanje se temelji na anketi u kojoj je sudjelovalo 227 hiljada potrošača iz cijelog svijeta, uključujući SAD, Francusku, Njemačku i Japan.

Polovina ispitanika je kazala da se prije kupovine najčešće savjetuju s prijateljima i familijom. Na drugom mjestu su, s udjelom od 39 posto, internet stranice kompanija, a na trećem, s 35 posto, blogovi. Televizija dijeli poziciju s novinama i časopisima s udjelom od 13 posto. Slijede društvene mreže s 10 posto.

Preporuke familije i prijatelja su ujedno i značajan pokretač rasta prodaje, kao i programi kojima kompanije nagrađuju vjernost potrošača i iskustvo kupaca.

Boston Consulting Group savjetuje kompanije na čitavom nizu područja, uključujući marketing i prodaju.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top