Najbogatijih 500 Francuza “teški” 460 milijardi evra

Ukupno bogastvo 500 najbogatijih Francuza za ovu godinu, koju je sastavio magazin Šalanž, dostiglo je 460 milijardi evra, što je rekordan iznos od 1996.

Najimućniji čovjek na ovogodišnjoj listi “500 najbogatijih Francuza”, koju nedjeljnik Šalanž objavljuje svake godine, i dalje ostaje Bernar Arno, većinski vlasnik modne korporacije LVMH (Moet Enesi – Luj Viton).

Arnoovo bogastvo je ove godine poraslo na 34,66 milijardi evra sa lanjskih 27 milijardi.

Na drugom mjestu je i dalje većinski vlasnik kozmeticke kuće Loreal, Lilijan Betankur, čije je bogatstvo 2013. iznosilo sa 23,2 milijarde evra, prošle godine je poraslo na 26 milijardi a ove godine na 30,9 milijardi evra.

Treći najbogatiji Francuz je još od 2013. godine Aksel Dima, vlasnik kuće Ermes (Hermes), čije bogatstvo je procijenjeno na 24,3 milijarde evra.

Na četvrtom mjestu je Žerar Mije, koji je pao za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu. Mije, vlasnik trgovačke imperije “Ošan”, uvećao je svoje bogatstvo sa prošlogodišnjih 20 milijardi evra na 23 miljarde evra.

Petu poziciju drži Serž Deso, sa bogatstvom od 17,5 milijardi evra, u čijem vlasništvu je list Figaro.

Patrik Drai, vlasnik kompanije za pružanje internet usluga Alis, zauzeo je šesto mjesto sa vrijednošću imovine od 16,7 milijardi evra.

Vlasnicima modne kuće “Šanel”, Žeraru i Alenu Vertemeru, koji su “teški” 16,5 milijardi evra, pripalo je sedmo mjesto a na osmom je Fransoa-Erni Pino vlasnik koncerna Kering, jedan od globalnih lidera u sektoru odjeće i modnih dodataka, čija je imovina procijenjena na 12,7 miljardi evra.

Devetoplasirani je Vensan Bolore, predsjednik savjeta kompanije Vivendi, bogat 11,4 miljarde evra a desetu poziciju je zauzeo “kralj interneta” Gzavijer Nil, sa procjenjenom imovinom od 7,83 miljardi evra.

Za razliku od većine anglosaksonskih milijardera, koji su bogatstvo stekli sami, 60 odsto najimućnijih Francuza postali su bogati preko nasljedstva.

Broj Francuza čije bogatstvo premašuje miljardu evra ove godine iznosi 76.

Izvor finansijskevesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top