Najbogatiji Španac Amancio Ortega uvećao bogatstvo 3,7 milijardi dolara | Ekonomist

Najbogatiji Španac Amancio Ortega uvećao bogatstvo 3,7 milijardi dolara

Najbogatiji Španac Amancio Ortega uvećao je vlastito bogatstvo 3,7 milijardi dolara nakon što je njegova kompanija Inditex, najveći proizvođač odjeće na svijetu, objavila poslovne rezultate, što je izazvalo skok akcija od šest odsto.

Njujorška agencija Bloomberg prenosi da je Ortega, koji je u junu pretekao američkog investitora Warrena Buffetta i postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu, zaostaje za najbogatijim na planeti, osnivačem Microsofta, Billom Gatesom, samo 9,5 milijardi dolara.

Ortega je 1963. počeo da gradi špansku modnu imperiju, da bi 1975. godine otvorio prvu prodavnicu brenda Zara, a Inditex osnovao deceniju kasnije.

Inditex je 2001. godine prvi put izašao na berzu i otada Ortega je prikupio preko četiri milijarde EUR u dividendama, investirajući najveći dio tih sredstava u komercijalne nekretnine u vodećim američkim i evropskim gradovima, navodi njujorška agencija.

Te nekretnine čine oko osam milijardi dolara njegovog neto bogatstva, a Inditex preko 63 milijarde dolara. U martu 2012. godine, kada je objavljena prva lista Bloombergovih milijardera, Ortega je zauzeo sedmu poziciju, a njegovo bogatstvo je procijenjeno na preko 38 milijardi dolara.

Kako navodi Bloomberg, druga najbogatija osoba u Španiji je Ortegina kćerka, Sandra Ortega-Mera, koja je naslijedila pet odsto akcija u Inditexu poslije smrti njene majke u avgustu 2013. godine. Poslije najnovijeg uspona Inditexa, ona posjeduje bogatstvo od 7,2 milijarde dolara.

Izvor:cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top